Van dekking tot bevalling


Een groot nestje is altijd spannend, de bevalling is inspannender, gaat het allemaal goed met de kittens en heeft mama wel genoeg energie en melk om voor al die kleintjes te zorgen.


Gelukkig neemt moedernatuur het vaak goed over en verloopt alles voorspoedig.

Op deze foto zijn zeker 4 ruggegraatjes goed te tellen en kun je in het midden nog een extra ruggegraatje zien met 2 schedeltjes.


De dierenarts gaat er vanuit dat er in dit nestje minimaal 6 kittens zullen zitten en dat was ook zo. Het is heel leuk om op de foto de ribbenkastjes en hoofdjes te kunnen tellen.

Van dekking tot bevalling


Een nestje kittens krijgen is leuk en spannend! Maar wat komt er allemaal bij kijken?


Voordat de poes naar de kater mag, moet er nog aardig wat gebeuren

DNA testen voor HCM (hartafwijking) / PKD (nierafwijking) en dit kan gelukkig met een wangswapje dat opgestuurd wordt naar een laboratorium.

De bloedgroep van de moederpoes wordt bepaald. Bij de Ragdoll komt relatief veel bloedgroep-B voor en als een poes deze bloedgroep heeft dan zal ze antistoffen tegen kittens aanmaken die bloegroep A hebben. Deze antistoffen zitten de 1se 2 dagen in de collostrummelk en hier gaan de A-kittens aan dood. Je zult ze dan in die eerste dagen met de hand moeten voeden.

Nu er toch bloed afgenomen wordt voor de bloedgroep bepaling, wordt er meteen ook wat extra bloed afgenomen voor de FIV/Felv testen. Hiermee wordt getest op leukemie en kattenaids.

Alle entingen, ontwormingen en ontvlooing moet up-to-date zijn

Als laatste wordt er met 12 maanden een echo gemaakt van het hart en de nieren. Hierbij wordt er goed gekeken op afwijkingen en wordt er ook een filmpje gemaakt voor het archief. Elk jaar wordt deze echo herhaalt.


Als de poes helemaal gezond is verklaard, alle testen zijn binnen en ze is ook nog krols geworden dan mag ze naar de kater. En dan is natuurlijk niet de eerste de beste kater ;) Omdat we fokken met raskatten en volgens de Ragdollstandaard gaan we voor elk meisje op zoek naar een kater die de zwakke en de sterk punten kan versterken. Daarnaast kijken we naar kleurtjes en patroontjes. Voordat de poes op date gaat, zijn we eerst kennis wezen maken met de eigenaren van de katers. Zo zie je hoe ze leven, of het schoon is en of ook alle testen van de kater in orde zijn. En dan is het wachten op de eerst volgende krolsheid!


Dekking:

De poes wordt krols en als het de 2de dag goed doorzet (trappelende achterbeentjes, kontje de lucht in en staart omhoog) dan mag ze op date.

De eerste dag bij de kater is altijd weer even wennen en na een lange autorit is de krolsheid weer verdwenen

De 2de dag bij de kater komt de krolsheid langzaam weer terug en dan gaan ze elkaar verleiden. De poes bepaald of ze gedekt wil worden!

Na 3 dagen van dekking en als de frequentie van de dekkingen afneemt dan mag ze weer mee naar huis.


En dan is het 3 weken afwachten tot je de eerste tekenen van een gelukte dekking ziet. En dat gebeurd meestal als de poes 3 weken zwanger is want dan gaan de tepels groeien en verkleuren van de een op de andere dag naar helder roze.
















Gedurende de zwangerschap kun je door de dierenarts doormiddel van een echo (+/- 5 weken)  of een rontgenfoto (na dag 50) laten maken. Met de echo kun je vanaf die tijd de hartjes zien kloppen en kun je een schatting krijgen van het aantal kittens. Doordat de kittens bewegen en de echo een klein gebied per keer beslaat, is het voor de aantallen niet heel nauwkeurig.

Na 50 dagen zijn de botjes van de kittens inmiddels zo stevig dat ze goed zichtbaar zijn op de foto. Hierop kun je dan duidelijk ruggegraatjes, schedeltjes en pootjes zien en dan is het een kwestie van tellen. Maar ook hier geldt dat hoe groter het aantal, hoe onnauwkeuriger het wordt.





Kun je ze eerst amper zien of voelen, gedurende de zwangerschap blijven ze groter en rozer worden.


Daarnaast kan het gedrag, de behoefte aan eten en de hoeveelheid slaap veranderen.


Als de poes zwanger is dan moet het baasje ook aan de slag! Er moet een plekje komen om veilig in te bevallen en waar de poes tevens de eerste paar weken met haar kleintjes veilig kan verblijven. Je moet er wel voor zorgen dat die omgeving niet te afgesloten is want je wilt er zelf wel bij om de kittens te kunnen wegen en om mama in de gaten te houden. Krabtonnen en dichte,donkere mandjes zijn heel erg fijn maar totaal niet praktisch en meestal kun je het geheel na een bevalling ook zo bij de vuilnisbak zetten. Vaak wordt er een werpkist gemaakt maar een stoffenbench met extra doeken erover of een kartonnen doos doen ook prima dienst als kraamkamer. Een lijst met benodigde spullen ten tijde van de bevalling is vrij gemakkelijk op internet te vinden. Denk vooral aan:

absorberende onderdoeken

oude handdoeken

desinfecterende zeep

kittenmelk en benodigdheden

nagellak, bandjes, etc om de kittens te markeren

weegschaal op de gram nauwkeurig

nutridrops

schrijfblok

nummer van de dierenarts en bevriende fokker

wat lekkers voor mama

etc.


En dan is het wachten tot de tijd daar is, meestal is dat rond de 65ste dag van de zwangerschap.


     Ragdolls of Nightwishdolls