De Ragdoll

Seal Bicolor Ragdoll

Seal Point en Blue Point

Seal Tortie Bicolor

Seal Point mitted en Seal Bicolor

ragdoll kitten van paar dagen oud

Onze Isabel :)

Bleu Tabby Mitted

Red Tabby









Een leuke beschrijving van de Ragdoll vind je in dit filmpje van Animal Planet.

De Ragdoll


Geschiedenis

Het verhaal gaat dat de kat van Ann Baker, Josefine, na een aanrijding alleen nog wit geboren kittens kreeg met een super makkelijk karakter. Als je ze oppakte gaven ze zich helemaal over en werden ze slap, vandaar de naam Ragdoll (lappenpop). Met deze nakomelingen Ann Baker verder gaan fokken en in de VS werd dit nieuwe ras in 1965 officieel erkend. In 1991 kwamen de eerste Ragdolls naar Nederland. De Ragdoll kent veel inkruising van andere rassen om de genenpoel te verbreden, aangezien er 1 stammoeder en 2 stamvaders zijn. De Birmanen, Perzen, Siamezen, Burmezen en de HTK-katten behoren tot de voorouders van de Ragdoll.



Het karakter

Ragdolls zijn grote katten met een zacht en ontspannen karakter. Ze hebben het volste vertrouwen in hun omgeving, mens en dier. Ze staan open voor vreemden en kunnen het prima vinden met kinderen en andere huisdieren. Wanneer ze op hun gemak zijn, zullen ze zich heerlijk ontspannen en als je ze optilt laten ze zich slap in je armen hangen. Daarbij moet wel gezegd worden dat elke kat zijn eigen karakter heeft en dus ook hierin zal verschillen.

 

Een andere eigenschap die de Ragdoll typeert is nieuwsgierigheid. Ze volgen je  op de voet en staan overal met hun neus bovenop. In onwennige situaties zal hun nieuwsgierigheid het vaak al snel van de angst winnen. Ragdolls zijn echte gezelschapsdieren, die enorm gesteld zijn op menselijk contact, maar ook op contact met andere katten. Het is niet verstandig een Ragdoll te nemen als je veel van huis bent. Ragdolls houden van gezeldschap dus ze hebben graag hun mens of een kamaraadje om zich heen.


Binnen kat

Door hun grote vertrouwen in hun omgeving moeten ze soms wel tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Een Ragdoll is vanwege zijn karakter en uiterlijk geen kat om zomaar los buiten te laten lopen. Het zijn geen vechtersbazen en ze laten zich door iedereen zonder problemen oppakken en meenemen. Ook wat het verkeer buiten betreft kunnen ze behoorlijk naief zijn. De meeste mensen hebben hun Ragdoll dan ook alleen maar buiten in een goed afgesloten tuin, balkon, kattenren, of onder toezicht aan een tuigje.


Een leuke link naar de geschiedenis : http://www.cat-world.com.au/ragdoll-cat-breed-profile



Uiterlijk

De Ragdoll is een grote en gespierde, maar zeer elegante kat, met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een goed gebouwde borst. Zijn achterpoten zijn hoger dan zijn voorpoten, en de voeten zijn rond met pluimpjes tussen de tenen.  De staart is goed behaard en de lengte staat in goede verhouding met het lichaam. De kop is middelgroot, het aangezicht toont een brede wig. De ogen zijn groot, ovaal van vorm en  helder blauw. De vacht is zijdezacht, halflang en ligt dicht tegen de huid aan. Ze hebben geen ondervacht en hun neiging tot verharen is minder al hebben ze wel degelijk periodes van rui.


De vacht is lang op borst en buik en op de achterkant van de kop, waardoor je een duidelijke kraag ziet. Doordat ze een zijdeachtige en halflangharige vacht hebben, toont de vacht geen neiging tot klitten, waardoor 1 keer in de week een borstel of een kam     

erdoor halen al voldoende is. De staart kan varieren van een volle staart tot een dikke  pluim. De lengte van de vacht en de dikte van de kraag neemt vaak af in de zomer en is een stuk voller en op zijn mooist in de winter.


Ragdoll kittens worden wit geboren, na ongeveer 2-3 weken ga je de kleur zien. Het is al wel vrij snel duidelijk wel patroon ze zullen ontwikkelen maar het kan wel tot het vierde jaar duren  voordat de Ragdoll volledig is uitgekleurd en uitgegroeid.  De volwassen katers worden ongeveer 6-8 kilo en de poezen ongeveer 5 kilo.


(Tradionele) Ragdoll patronen en kleuren


De Ragdoll komt voor in drie hoofd variƫteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour in bruin, rood en grijstinten. De colorpoint is op dezelfde manier gekleurd als de siamees, alle uiteinden van het lichaam zijn gekleurd en het lijf heeft een zachtere tint. Bij de mitted hebben de pootjes een wit sokje. De bicolor heeft een omgekeerd witte V in zijn masker en altijd witte voetjes (laag of high mitted) en een witte buik. De V loopt van voorhoofd tot wangen en mag niet voorbij de ogen lopen. Er is ook nieuw pratroon, de Lynx (= Tabby), waarbij de kat een omgekeerd W patroon op zijn voorhoofd heeft, streepjes zijn zichtbaar op de pootjes en in de meeste gevallen hebben ze een witte rand om de orgen. De tabby/lynx is tegenwoordig ingeburgerd in de ragdollstandaard en is erkent in de stamboomverenigingen.


Kleuren

De tradionele kleuren zijn Seal (bruin tot donkerbruin) en Blue (grijstinten) Tegenwoordig zijn er de kleuren Blue Cream (Blue Tortie) ,Seal Tortie, en Cream (rood). Daarnaast zijn er ook van oudsher zeldzamere varieteiten, de Lilac (waterige grijs tint) en de Chocolate (verwaterde bruin tint). Beide varianten zijn als kitten al veel witter dan hun soortgenootjes en ze kleuren veel langzamer en lichter in. De Lilac en Chocolate komt  in Nederland niet veel voor. Alle kleuren kunnen in de verschillende patronen voorkomen.


De gemene deler van deze tradionele kleur(patronen) zijn de witte kittens en de blauwe ogen.

























Nieuwe kleuren 

Tegenwoordig zie je ook veel Ragdolls die Mink, Sepia of Solid genoemd worden. Deze kleuren zijn nog niet erkent door alle rasverenigingen en overkoepelende rasstandaarden. Kenmerken van deze katten zijn dat ze al gekleurd worden geboren en dat hun oogkleur kan varieren van blauw /groen naar goud/geel. Zij zijn vaak over hun hele lijf gekleurd in dezelfde kleurtoon en of 1 dichte kleur (zonder variatie) met wit.


     Ragdolls of Nightwishdolls